En estos momentos existe un alto interés por tener unas ciudades más sostenibles. Distintas administraciones, comenzando por la Unión Europea, han puesto en marcha programas como Next Generation. El Gobierno de España recientemente ha cifrado las subvenciones que, para este fin, articularán las Comunidades Autónomas, siendo Cataluña la que dispondrá de mayor volumen. En estos momentos aún no se conocen los detalles concretos de justificación a la espera de que la Generalitat lo determine, pero si sabemos que los particulares podrán acceder a ayudas por hasta un 40% en viviendas aisladas, y hasta un 50% en viviendas en comunidad en la producción de energía eólica.
A estas ayudas hay que sumar las actualmente vigentes y ya reguladas en las Ordenanzas fiscales del Ajuntament de Sitges y que reproducimos literalmente:
Referente a la bonificación por instalación de aprovechamiento de la energía solar:
6. Gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota íntegra de l’Impost sobre Béns Immobles destinats a habitatge, en els quals s’hagi instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant els tres períodes impositius següents a la instal·lació, mentre no variïn les circumstàncies determinants del seu atorgament. L’aplicació d’aquesta bonificació restarà condicionada a l’acceptació per part de l’Ajuntament de la comunicació d’obra menor corresponent i que les instal·lacions per a la producció de calor incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació per l’Administració competent. La bonificació haurà de ser sol·licitada per l’interessat en el termini de tres mesos posteriors a la instal·lació, acreditant la comunicació d’obres i el certificat final i d’especificacions tècniques de la instal·lació per a l’aprofitament d’energia solar tèrmica o elèctrica. No procedirà la bonificació quan la instal·lació dels sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol siguin obligatòries d’acord amb la normativa específica en la matèria.
Y en referencia a la bonificación del impuesto de circulación de vehículos “cero emisiones”:
4. S’estableixen les següents bonificacions a raó de la incidència en el medi ambient:
– Els vehicles classificats en el Registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit com “zero emissions” gaudiran d’una bonificació del 75% de la quota anual de l’impost.
– Els vehicles classificats en el Registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit com “eco” gaudiran d’una bonificació del 75% de la quota anual de l’impost.
5. Per a poder gaudir dels beneficis fiscals a què es refereixen les lletres f) g) i i) de l’apartat 1 d’aquest article i apartats 2, 3 i 4 els interessats hauran d’instar la seva concessió indicant les característiques dels vehicles, la seva matrícula i la causa del benefici. Un cop declarada l’exempció per l’Ajuntament, s’expedirà un document que acrediti la seva concessió. Les exempcions sol·licitades amb posterioritat al meritament de l’impost, referents a liquidacions que han estat girades i encara no han adquirit fermesa al moment de la sol·licitud, produeixen efectes en el mateix exercici sempre que s’hagin complert els requisits establerts per a tenir-hi dret quan es merita l’impost.
Nos comprometimos a facilitaros esta información por si podía ser de ayuda para aquellos que estéis valorando realizar alguna instalación solar o térmica o adquisición de un vehículo “cero emisiones”. En caso de duda, podéis acudir a la Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) en Sitges.
Y añadimos estos dos enlaces con información periodística, aunque falta el desarrollo de la Generalitat de Catalunya con las especificaciones concretas para que la subvención nos la otorguen:
https://cincodias.elpais.com/cincodias/2021/06/30/companias/1625028520_314404.html